Country Trail Band maakt CD met Johannes de Heer instrumentals:

cd-cover - daar ruist langs de wolken“Eenvoud is het kenmerk van het ware”

Evergreens of klassiekers zijn muziekstukken die de tand des tijds hebben doorstaan. Vaak gaat het dan om liederen uit de jaren 50 of 60. In dat licht beschouwd mogen de nog steeds populaire liederen uit de bundel van Johannes de Heer met recht superklassiekers worden genoemd. De eerste editie van deze bundel dateert namelijk al uit 1905. Veel van de liederen vonden hun oorsprong in de negentiende eeuw in Engeland, Wales en vooral Amerika. Zo passen die oude hymns goed bij de wortels van de Country Trail Band. Met als titel Daar ruist langs de wolken heeft de groep met hulp van een groot aantal gastmuzikanten een instrumentale CD uitgebracht met 26 bekende nummers uit de bundel van Johannes de Heer en nog twee bonustracks.

Het is niet de eerste CD van de band met dit repertoire. In het jaar 2000 verscheen de CD Tel uw zegeningen met vocale versies van een aantal bekende nummers uit deze bundel. Daarna kwamen nog de DVD Breng dank en de dubbel CD Breng het licht met ook veel liederen uit de zangbundels Johannes de Heer en Glorieklokken.

Op de band inpraten

Jan Quintus Zwart van JQZ Muziekproducties brengt al vanaf het allereerste uur de albums van de Country Trail Band uit. Eerst als labelmanager van Dureco en later via zijn eigen label Living Water Music. Hij herinnert zich nog hoe hij in het begin best even op de band moest inpraten om een album met liederen uit de bundel van Johannes de Heer op te nemen. “De groep had tot dan toe vooral albums gemaakt met Engelstalig countryrepertoire en wist niet zeker of deze muziek wel bij hen zou passen. Maar toen ze zich eenmaal gingen verdiepen in het repertoire en de connectie ontdekten met de oude Amerikaanse en Engelse hymns die ook aan de basis lagen van hun muziek, gingen ze er vol voor. Voor sommige liefhebbers die het repertoire vooral met orgelbegeleiding kenden, was het ook even wennen. Het was spannend toen de band voor het eerst optrad op een toogdag van Het Zoeklicht, de bakermat van de muziek uit de bundel. Maar de mensen vonden het mooi omdat de groep ondanks het nieuwe muzikale jasje trouw bleef aan de essentie van de melodieën en teksten.”

Feilloos gevoel

Evangelist, musicus, orgelbouwer en ondernemer Johannes de Heer had een feilloos gevoel voor pakkende melodieën en teksten. Hij vertaalde en bewerkte oude hymns en schreef ook zelf nieuwe liederen. Zo ontstond de eerste editie zijn van bundel die vooral in evangelische- en baptistengemeenten  populair werd. De laatste decennia wordt in steeds meer kerken veelal uit Opwekking gezongen en jongeren introduceren de muziek van Hillsong en andere internationale bewegingen in kerkelijk Nederland.

Liederen raken nog steeds harten

Maar veel ouderen zingen nog graag de liederen uit de bundel van Johannes de Heer. Country Trail Band zanger Wim Pols merkt het bijna wekelijks. “Als we diensten verzorgen, komen de samenzangliederen vaak uit de bundel en tijdens concerten spelen we er ook meestal wel een paar. Een aantal keren per jaar mag ik in het verzorgingshuis bij ons in Hoek van Holland meewerken aan zangavonden voor ouderen. Het is ontroerend om te zien hoe mensen die lijden aan een vergaande vorm van dementie die oude liederen nog woordelijk meezingen. De oude woorden raken nog steeds de harten van mensen.” De laatste jaren is er een hernieuwde belangstelling voor de bundel van Johannes de Heer, mede dankzij uitvoeringen van de liederen door jonge artiesten. Een voorbeeld daarvan is het prachtige album dat Joke Buis met dit repertoire maakte.

Muziek voor de eenvoudigen

Het ging Johannes de Heer om evangelisatie. De artistieke vorm kwam duidelijk op de tweede plaats. Dat zorgde nogal eens voor kritiek die hij pareerde met de uitspraak: “Gods kudde bestaat niet uit giraffen, maar uit schapen die Zijn hand wil weiden.” De muziek uit de bundel was volgens hem bedoeld ‘voor de eenvoudigen’. Uiteindelijk wist hij miljoenen mensen te bereiken met melodieën die behoren tot de mooiste uit de schatkamers van de geestelijke muziek en teksten die bemoedigen, troosten en blij maken.

Idee na bijna 25 jaar gerealiseerd

Het idee om nog eens een album te maken met instrumentale uitvoeringen van liederen uit de bundel zat ergens sinds 1992 te borrelen in het hoofd van Jan Quintus Zwart. “Op de eerste country gospel CD van de Country Trail Band stond een instrumentale uitvoering van Welk een vriend is onze Jezus met een hoofdrol voor Cor Verhaegh op steelgitaar. Toen dacht ik al: het zou mooi zijn nog eens een CD te maken met allemaal van die instrumentals. Bijna 25 jaar later is het nu eindelijk zo ver.” Bijzonder is dat Cor Verhaegh, die vele jaren een van de top steelgitaristen in Europa was en zijn loopbaan om gezondheidsredenen moest opgeven, voor dit album nog één keer zijn steelgitaar wilde oppakken.

Vele muzikale gasten

Aan Daar ruist langs de wolken doen naast de bandleden van de Country Trail Band vele gastmuzikanten mee: oud-bandleden van de groep, oude makkers uit de vroegere countryband Calyx waaruit Wim Pols en drummer Ruud van de Meeberg voortkwamen, muzikanten uit de pop en uit de countrymuziek, maar ook panfluitiste Noortje van Middelkoop. Zij is vooral actief in de klassieke muziek, maar tijdens een reis naar Israël ontstond een klik met de Country Trail Band. Af en toe werkt ze graag samen met de country boys. Alle muzikanten worden in het CD boekje kort voorgesteld.

Keur van instrumenten

“We hebben de afwisseling op het album vooral in het gebruik van de instrumenten gezocht”, vertelt Wim Pols. Hij geeft een indrukwekkende opsomming van solo-instrumenten die op de CD te horen zijn: pedal-steel, dobro, viool, mandoline, panfluit, elektrische en akoestische gitaar, piano, orgel, banjo, mondharmonica, keyboards, accordeon en autoharp. “De arrangementen hebben we bewust heel sober gehouden met een intro, afwisseling van enkele coupletten en refreinen en soms een tussenspel. We hebben ons best gedaan om alles warm en transparant te laten klinken. De melodieën zijn heel sterk van zichzelf. Ze hebben geen opsmuk nodig. In de geest van Johannes de Heer hebben we gekozen voor eenvoud. Immers, eenvoud is het kenmerk van het ware.”

CD nodigt uit tot meezingen

Naast 26 klassiekers uit de bundel van Johannes de Heer staan er twee bonus tracks op “Daar ruist langs de wolken”: het nummer Immer dichter aan Uw zij uit Glorieklokken en Er is een God die hoort, een populair koorlied van de laatste jaren.

Volgens Wim Pols nodigt het album uit tot meezingen: “Voor wie dat wil doen, hebben we in het CD boekje de teksten afgedrukt. Maar je kunt ook gewoon luisteren naar de CD op de achtergrond, terwijl je aan het werk bent of in de auto zit. Alle muzikanten hebben er met veel plezier en toewijding aan gewerkt. Ik hoop dat de mensen dat horen.”
“Daar ruist langs de wolken” is een album dat God verheerlijkt en mensen bemoedigt.

Daar ruist langs de wolken is uitgegeven op het Living Water Music label van JQZ Muziekproducties in Kampen.