Als je de cover bekijkt van Paradijsvogels, de nieuwe CD van de Country Trail Band, krijg je niet meteen het country gevoel. Geen huifkarren en cowboys te paard op weidse prairies, maar bontgekleurde papagaaien en andere tropische vogels rond een microfoon. Opvallend anders dus. Maar als je als trouwe country fan de CD opzet, hoef je niet bang te zijn. Instrumenten als steelgitaar, dobro, fiddle en banjo zijn rijkelijk aanwezig. Het is niet alleen pure country wat je op dit album hoort. Er staan ook luisterliedjes op, popgetinte songs en zelfs een bossa nova.
Paradijsvogels zijn bontgekleurde zangvogels die voorkomen in Nieuw-Guinea en het noordoosten van Australië. Maar Paradijsvogels zijn ook mensen die niet passen binnen de gebruikelijke maatschappelijke kaders. Zowel letterlijk als figuurlijk past de albumtitel wel bij de Country Trail Band, die in 2015 maar liefst 30 jaar bestaat. Zo lang trekken deze ‘kleurrijke zangvogels’ al rond met een muziekstijl – christian country – waarmee ze op de muzikale kaart van Nederland een apart plekje innemen. En in een samenleving die steeds verder ontkerkelijkt, begint zingen over Gods liefde zo langzamerhand een bijzonderheid te worden.
Geen moeilijke metaforen
Dat is precies wat de Country Trail Band al die 30 jaar heeft gedaan en blijft doen. De band begon met Amerikaanse country gospel maar wisselt al jaren Engelstalige albums af met Nederlandstalige. Op Paradijsvolgels staan 20 nieuwe Nederlandstalige liedjes van zanger/gitarist Wim Pols. Liedjes uit het leven gegrepen. In de teksten van de Country Trail Band vind je geen moeilijke metaforen. Het is meteen duidelijk waar het verhaal over gaat.
Soms gaan liedjes over mensen die de band ontmoet tijdens optredens in het land. Een voorbeeld is ‘Wat een feest’ over een man die ongeneeslijk ziek was maar daar helemaal niet mee zat omdat het hem snel dichter bij de eeuwigheid bracht. Aangrijpend is ‘Ik hoor erbij’ over een jonge vrouw die de band vroeg een lied te schrijven voor alle lotgenoten die zich als kind ongewenst hebben gevoeld en daar later vaak nog onder gebukt gaan.
Er zijn liedjes die gaan over wat de band opmerkt tijdens haar reizen door Nederland en soms naar het buitenland. Zo is ‘Een lied voor de werkers’ een ode aan al die mensen die zich in kerkelijke gemeentes vaak achter de schermen op allerlei manieren inzetten. ‘Yad Vashem’ is een impressie van een aangrijpend bezoek aan het Holocaustmuseum in Jeruzalem. Soms zijn liedjes heel persoonlijk over wat bandleden of vrienden en bekenden hebben meegemaakt.
Meer diepgang
De teksten mogen onmiddellijk duidelijk zijn, ze blijven niet aan de oppervlakte. Met de jaren lijken de eigen nummers aan diepgang te winnen en daardoor ook de bediening van de band. Zelf zeggen ze daarover: “We zien om ons heen hoeveel mensen er door stormen in hun leven gaan. Het kan zijn door problemen in hun gezin of familie, met hun gezondheid of met hun werk. Hoe ouder we worden, hoe beter we de mensen begrijpen die we in het land ontmoeten. We hebben hun zorgen immers ook zelf meegemaakt. Wij hebben mogen ervaren – zoals het lied ‘Hij is erbij’ ook zegt – dat God wil meegaan over de toppen en door de dalen van het leven. Dat willen we delen van hart tot hart. We willen vooral mensen bemoedigen. Als dat lukt met een lied op deze CD voelen we ons gezegend.”
Steun voor project in Zuid-Afrika
Zoals altijd wil de Country Trail Band met haar CD’s niet alleen muzikale zegen, maar ook een stukje materiële zegen verspreiden. Het volledige positieve saldo van de opbrengst van de verkoop van de CD ‘Paradijsvogels’ tijdens optredens gaat naar Simon en Renskje Schaaij in Zuid-Afrika die mensen helpen een betere opbrengst van hun landbouwgrond te krijgen, die maaltijden verstrekken aan arme kinderen en ouderen en evangelisatiewerk in gevangenissen doen.
Paradijsvogels is uitgegeven op het Living Water label van JQZ Muziekproducties in Kampen en wordt gedistribueerd door Asaph.